Szemszárazság

Szemszárazság

Szemszárazság

2016.09.13.

Napjainkban egyre több embert érint a szemszárazság problémája. Idősebb korban ez szinte természetes jelenség, hiszen a kor előre haladtával csökken  a könnytermelés, csökken a könnymirigyek és a Meibom-mirigyek működése, de a háttérben akár a szemhéjszélek gyulladása is állhat!
Kiváltó okok között környezeti tényezők is állnak,mint például a száraz, meleg, légkondicionált helyiség, cigarettafüst, szél. Hosszan tartó olvasás, vagy számítógép előtt végzett munka, kontaktlencse viselése is gyakran váltja ki a szem száradását.

Szemszárazság esetében tehát nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű és minőségű könny, így az hamar elpárolog a szaruhártya felszínéről. De mi okozhatja ezt? A könnytermelést hormonális változások is befolyásolhatják. Nőknél a változókori androgén szint csökkenés az egyik lehetséges ok. Vannak betegségek, mint például a reumatológiai megbetegedés, bőrfarkas ( Lupus ), sok izületi gyulladás, köszvény, allergia, pajzsmirigy betegségek, melyek szintén előidézhetik a szem kiszáradását. Bizonyos gyógyszerek is kedvezőtlenül hatnak, ilyen például a beta-blokkoló, antidepresszáns, fogamzásgátló, altató, nyugtató, szteroidos készítmények, vérnyomáscsökkentők.

Számítógép használata közben kevesebbet pislogunk, ezáltal a könnyfilm nem pótlódik megfelelő ütemben, szúró, égő fájdalommal jelentkezhet a szemszárazság.

A száraz szem nem csak kellemetlen, de veszélyes is lehet. Amennyiben kezeletlen marad, a látás épsége is károsodhat! Sok esetben megoldás lehet a műkönny, de kontaktlencsét viselőknél nagy hangsúlyt kell fektetni a szemcseppekre, ugyanis a cseppekben lévő tartósítószer eltömítheti a lencse anyagát ezzel előidézve a szaruhártya károsodását! Minden esetben tehát kérjük a ki szakember véleményét!

Néhány apró trükkel mi is hozzájárulhatunk szemünk épségéhez. Szellőztessünk naponta többször, párásítsuk a szárazabb helyiségeket, és fogyasszunk elegendő folyadékot, monitorhasználat esetén iktassunk be néhány perc szünetet, és bambuljunk távolra!


További cikkek

Home Office

Home Office

Ünnepeljük együtt a napfényt

Ünnepeljük együtt a napfényt