Létezik szemmel verés? Íme, a tudományos álláspont

Létezik szemmel verés? Íme, a tudományos álláspont

Létezik szemmel verés? Íme, a tudományos álláspont

2016.09.13.

Erről a kérdésről a tudomány ritkán rendez vitát. Az elutasítás oka az a hagyományos feltételezés, mely szerint a tudat az agyon belül található, ez pedig nem más, mint egy összezsugorodott tudatra vonatkozó elmélet. Sem a babonák, sem az előítéletek nem adnak választ a kérdésre, de jó kiindulást jelenthetnek azok a kísérletek, melyek a tekintet erejével kapcsolatosak, egész pontosan azzal, hogy miért érzi meg valaki, amikor hátulról bámulják.

Furcsa szokás

1959-ben J. J. Poortman leírta azokat a Hollandiában végzett vizsgálatait, amelyek során egy hölgyismerőse volt a figyelő személy, ő pedig a vizsgálatok alanya. A hölgy, aki a hágai városi tanács tagja volt, egyébként elmesélte, hogy rendszeresen folyamodik ahhoz a módszerhez, hogy hosszasan néz valakit, akivel beszélni szeretne. Poortman 89 próbából álló sorozatot alkalmazott, melyekben tetszőleges sorrendben hátulról figyelte vagy nem figyelte őt a nő, neki pedig el kellett találnia, és feljegyezte a válaszokat. Az esetek 59,6%-ában voltak helyesek a megérzések, szemben az 50%-os valószínűségi elvárással, vagyis az eredmény statisztikailag jelentős volt.

A bőr ellenállása

Egy másik kísérletben, a nyolcvanas évek végén Braud és Andrews kísérleteztek, ők viszont televízióval. Megkérték az alanyokat, hogy üljenek nyugodtan egy szobában 20 percig, és gondoljanak bármire, miközben egy videokamera veszi őket a szobában. A szakértők egy másik épületben hol figyelték őket, hol nem, de az alanyoknak nem kellett megmondaniuk, mikor nézik őket vajon. Viszont mérték az öntudatlan testi reakcióikat, a bal kezükön lévő elektróda segítségével. A bőr ellenállásában jelentős különbséget mutattak, amikor figyelték őket, holott nem tudtak erről az alanyok.

Összefoglalásképpen elmondható, hogy bár kevés kutatást végeztek a témában, a rendelkezésre álló bizonyítékok azt sugallják, hogy valóban létezik a figyelő tekintet megérzése, habár az érzék nem jelentkezik meggyőzően mesterséges körülmények között.


További cikkek

Home Office

Home Office

Ünnepeljük együtt a napfényt

Ünnepeljük együtt a napfényt