UV sugárzás hatásai

UV sugárzás hatásai

UV sugárzás hatásai

2016.09.12.

Nyáron különösen óvjuk bőrünket a leégéstől, de mi a helyzet a szemünkkel? Egy jó napszemüveg, amellett, hogy divatos és öltöztet, megóvja szemünket a káros UV sugaraktól! A nagy mennyiségű UV sugárzás hosszabb távú hatásai lassan és fájdalommentesen jelennek meg és látásromláshoz vezetnek!A sugárzás következtében kötő,- és szaruhártya gyulladás, kúszóhályog, szürke hályog, a retina elfajulása, az úgynevezett macula degeneratio alakulhat ki.Az egészséges szem rendelkezik a szervezet saját antioxidáns védelmi rendszerével, amely az oxidatív stressz csökkentéséért felelős.Ennek részei a lutein, zeaxantin, C és E vitamin, cink és a szelén.

De kezdjük az alapoknál.

UV védelem - alapok

Az ultraviola (UV) sugárzás a látható fénynél rövidebb, de a röntgensugárzásnál hosszabb hullámhosszú elektromágneses sugárzás. Az UV-sugárzásnak való túlzott kitettség égést, a bőr gyorsabb öregedését, és bizonyos esetekben bőrrákot is okozhat. Az UV sugarak ellen a napvédő krémek a ruházat és a napszemüvegek biztosíthatnak védelmet.

A kockázatos sugarak típusai

UVA (hullámhossz: 320-400 nanométer) – a látható hullámhossz tartományhoz közel eső UV sugárzás, főképp a leégésben és bőr korai öregedésében játszik szerepet.

UVB (290-320 nm) – rövidebb hullámhosszú, aktívabb tartomány, mely a bőr hólyagos leégéséért felel, emellett a bőr korai öregedésének, a bőrrák kialakulásának az esélyét növeli. 11.00-16.00 között a legintenzívebb, a felhőkön áthatol az üvegen azonban nem.

UVC (100-290 nm) – ember számára erősen káros tartomány, de szerencsére az ózonréteg kiszűri. Már ahol van. A tartós UV-sugárzás gyengíti az immunrendszert és növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát. A bőrrák az egyik legelterjedtebb rákos megbetegedés.

Az UV Index

Az UV Index egy nemzetközileg elismert standard az UV-sugárzás adott helyen és időben tapasztalt mértékének a meghatározására. Leginkább időjárás előrejelzésekben szokták megadni, a legfőbb célja az emberek tájékoztatása.

0-2 – átlagember számára veszélytelen érték
3-5 – minimális kockázatot jelentő UV-sugárzás
6-7 – védelem nélkül magas kockázatot jelentő
8-10 – védelem nélkül nagyon magas kockázatot
11+ - Extrém mértékű UV-sugárzás (a déli féltekén, pl. Ausztráliában fordul elő gyakran)

Normális esetben a lutein és a zeaxantin - a látás őrei - együtt alkotja a sárga makulát, mely kiszűri a káros kék fényt, és így egyfajta belső napszemüvegként működik.A korral azonban ezen ásványi anyagok koncentrációja csökken, tehát a táplálkozás során kell pótolni őket!A lutein természetes forrásai főként a zöld leveles növények, mint például a spenót, káposzta, brokkoli, lucerna és a tojássárgája is.A zeaxantin pedig a kukoricában található.

A szem épségének megőrzése szempontjából nagyon fontos, hogy a napszemüvegünk szűrje az UV-sugarakat! Az erős sugárzások a bőr felszínéhez hasonlóan a szem felszínét is megégethetik. Az erős, illetve tartós UV sugárzás számos szemmel kapcsolatos betegség kialakulásának az esélyét növeli (hóvakság, kúszóhártya, szürkehályog, stb…). A visszatükröződő felületek (víz, hó) növelik az UV sugárzásnak való kitettséget. A betegségek kialakulásának kockázata kuliminálódik, ezért aki rendszeresen tölti napon az idejét, annak jobban oda kell figyelnie a védekezésre. A gyerekek szemének védelme fokozott fontossággal bír, mivel ők általában több időt töltenek kint a napon, és kevésbé elővigyázatosak. (Gyerek napszemüvegek itt.) A szemüveglencse sötétsége nem befolyásolja az UV sugarak szűrését, de segít kiszűrni a magas energiájú látható fényeket, amitől szintén érdemes védeni a szemet. A napszemüveg UV-szűrő képességéről mindig tájékozódni kell vásárlás előtt! Fontos, hogy a napszemüvegünket a használatnak megfelelően válasszuk meg.

Összességében tehát ügyeljünk arra, hogy belülről is támogassuk szerveztünk védekezőképességét, és ne sajnáljunk pénzt kiadni egy-egy jobb napszemüvegért, hiszen szemünk külső védelméről sem szabad megfeledkeznünk!

Még egy fontos tanács: ha meg szeretnénk győződni arról, hogy napszemüvegünk valóban szűri e a káros UV sugarakat, akkor kérjünk UV vizsgálatot az optikában, amennyiben erre lehetőség van! 

Vizsgáltassa be napszemüvegét DÍJMENTESEN a POLGÁR Optikában még ma! Időpont egyeztetés: 06-30-721-42-21


További cikkek

Lásd tisztán az új helyszínünket!

Lásd tisztán az új helyszínünket!

Őszi Kampányunk

Őszi Kampányunk