Száraz szem szindróma

Száraz szem szindróma

Száraz szem szindróma

2016.09.13.

A száraz szem szindróma gyakori jelenség télen, a hideg száraz kinti levegő és a szárító hatású fűtés miatt, állítják a szakértők.

A tünetek közt szerepel a fájdalom, a homályos látás, kaparó vagy égő érzés, sőt, akár a könnyezés is, mivel a szem igyekszik kompenzálni a kiszáradást.

Mivel a szem kiszáradása és az allergia egyaránt könnyezéssel jár, a két állapot differenciáldiagnózisa bonyolult lehet, szemvizsgálatot igényelhet. A száraz szem szindróma bármely életkorban előfordulhat, de gyakoribb az idősebb felnőttek körében, különösen a változókor után levő nőknél.

Néhány esetben a szemszárazság csak kísérő tünet:
- Olyan betegségeknél, ahol a könnytermelés akadályozott: például scleroderma, reumás arthritis és kollagén vaszkuláris betegség.
- Bizonyos gyógyszerek szedése esetén, mint például a vízhajtók, antihisztaminok és béta blokkolók.
- A szemhéj szerkezeti rendellenességei esetén, ami megakadályozza a szemek megfelelő becsukódását.

Néhány tipp a száraz szem szindróma kezelésére. Próbálják ki a műkönnyet, vagy a meleg borogatást a könnyelválasztás segítése érdekében a klasszikus szemszárazság esetén. Segíthet a párologtató berendezések használata is. Súlyosabb esetben szükség lehet szájon át szedett gyógyszerre, ami javítja a könny minőségét, ilyen esetekben szakorvos segítségét érdemes kérni.

A legtöbb ember számára a száraz szem egyszerű kellemetlenség. A betegség súlyosabb formája azonban hajlamossá tehet a szaruhártya fertőzéseire, ami tartós látáskárosodáshoz vezethet. Ha a műkönny nem használ, fel kell keresni a szemész orvost.

A száraz szem szindróma gyakori jelenség télen, a hideg száraz kinti levegő és a szárító hatású fűtés miatt, állítják a szakértők.


További cikkek

Officelens akció

Officelens akció

A Zeiss élen jár a technológiai fejlesztésekben. Különösen igaz ez a személyre szabott szemüveglencse-gyártástechnológiájukra.

Itt a megoldás!

Itt a megoldás!

Ha Ön jelenleg is progressziv szemüveget visel, vagy tervezi, hogy rendelne, akkor ez most kiváló alkalom!