Számítógép és éleslátás

Számítógép és éleslátás

Számítógép és éleslátás

2016.02.11.

A technológia fejlődése hihetetlen új megoldásokat tesz lehetővé, ugyanakkor pedig új nehézségeket is hoz. A modern számítástechnika és az internet jóval nagyobb információtömeg kezelését, illetve több eszköz használatát teszi lehetővé, mint valaha. Ez az óriási hatékonyság gyakran azt jelenti, hogy rengeteget nézzük a képernyőt: a munkahelyi számítógépet, az otthoni laptopot és az okostelefont.

Ez a rengeteg képernyőnézés pedig nem tesz jót nekünk.

„Számítógépes szemek”

A számítógép túlzott használatából eredő látás- és szemproblémákat összefoglaló néven számítógépes látási szindrómának (CVS) nevezzük. A számítógép képernyőjét nézni más, mint nyomtatott szöveget olvasni, és gyakran megterhelőbb a szemnek. A csillogás és a tükröződés, az alacsony kontraszt és a gyenge felbontás nehezen olvashatóvá teszi a szöveget. Máshogyan kezeljük a számítógépes monitort és a digitális „oldalakat”, mint ahogyan papírról olvasunk és papírra írunk. Mindez az extra megterhelés szemproblémákat okozhat, illetve súlyosbíthatja azokat.

Számítógépes látásproblémák

A számítógép-használatból fakadó vagy amiatt súlyosbodó látás- és szemproblémák közé tartoznak az alábbiak:

homályos látás; szemszárazság és -irritáció; szemfáradás; fejfájás.

Ha felkeresi a szemészt ezekkel a tünetekkel, átfogó vizsgálatra számíthat a látás élességével és fókuszálásával, valamint a szemek együttműködésével és mozgásával kapcsolatban.

A számítógépes látás kezelése

A CVS különböző szem- és látásproblémáit a hosszas számítógép-használat során kialakuló stressz enyhítésével kezelik. Ám a kezelés és a megelőzés segíthet látása megóvásában és javításában. A CVS kezelését és megelőzését az alábbiakkal segítheti:

Keresse meg a megfelelő helyzetet – a szem természetes módon előre és lefele néz. Ehhez úgy alkalmazkodhat, ha a képernyő középpontját 5–10 cm-rel a szem vonala alá helyezi, 50–70 cm távolságra a szemtől.

Állítsa be a világítást – gondoskodjon elegendő fényről, ám helyezze úgy a képernyőt és a fényforrást, hogy elkerülje a csillogást.

Használjon tükröződésmentes képernyőt – a képernyőre illeszkedő szűrővel csökkentheti a tükröződést, ha csak kis mértékben vagy egyáltalán nem tudja befolyásolni a környező fényforrásokat.

Tartson szünetet, és pislogjon gyakran – a szemfáradás megelőzése érdekében kétóránként 15 percig pihentesse a szemét, és 20 percenként nézzen körül a helyiségben, hogy szemei újra tudjanak fókuszálni. A pislogással megőrizheti szemei nedvességét, és kisebb az esély a szemszárazságra.

Ne feledje, a szemei kemény munkát végeznek Önért; biztosítsa önmagának a pihenést és azt a támogatást, amely a hatékony és egészséges szemekhez szükséges. Ha valamiben nem biztos, kérdezze szemész szakorvosát.

Amennyiben szeretnél megoldást meglévő látásproblémádra, vagy csak kérdezni szeretnél, keress minket bátran! Várjuk jelentkezésed!

Időpont egyeztetés: +36-30-721-42-21


További cikkek

Kontaktlencse és/vagy dioptriás napszemüveg

Kontaktlencse és/vagy dioptriás napszemüveg

Hogyan találsz meg minket?

Hogyan találsz meg minket?