Nők és férfiak: másképp látjuk a világot

Nők és férfiak: másképp látjuk a világot

Nők és férfiak: másképp látjuk a világot

2016.09.13.

Egy új tanulmány során nemek szerint vizsgálták az arcokról és a testekről készült képekre adott válaszreakciókat. A szemmozgásbeli különbségek alapján a kutatók arra következtetnek, hogy a férfiak a nőktől eltérőképpen nézik a dolgokat.

A Bristoli Egyetem munkatársai férfi és női önkéntesek részvételével végezték el a vizsgálatokat, mely során filmekből kivágott állóképeket és művészeti alkotásokat kellett nézegetniük, miközben a kutatók a résztvevők szemmozgását figyelték. A tudósok megállapították, hogy bár a nők kevesebb szemmozgást végeztek a férfiakhoz viszonyítva, mégis a nők szemmozgása több területre terjedt ki, és a szemmozgások átlagosan hosszabbak is voltak.

A nemek közti szemmozgásbeli különbség akkor volt a leginkább szembetűnő, mikor a résztvevők emberekről készült képeket nézegettek. A heteroszexuális párokat ábrázoló képeket nézve a nők és férfiak egyaránt hosszabb ideig fókuszáltak a nőre, de ez a preferencia jellemzően a nőknél volt megfigyelhető.

A Bristoli Egyetem kutatói azt is megállapították, hogy a férfiak elsősorban a párok arcára koncentráltak, a nők hosszabb ideig nézték az egyéb testrészeket is, mégpedig főként a női testrészekre fordítottak több figyelmet.

”A vizsgálatok egyértelmű bizonyítékkal szolgáltak arra nézve, hogy a férfiak és a nők bizonyos esetekben egymástól eltérő módon szemlélik ugyanazt a világot” - nyilatkozta Felix Mercer Moss, az egyetem doktorandusz hallgatója, a tanulmány vezetője az Egyetem hírlevelében. 

A kutatási eredményeket a PLoS One című tudományos szakfolyóiratban publikálták.


További cikkek

Home Office

Home Office

Ünnepeljük együtt a napfényt

Ünnepeljük együtt a napfényt