Monitor és a szem

Monitor és a szem

Monitor és a szem

2016.09.13.

Nincs arra tudományos bizonyíték, hogy a képernyő káros lenne a szemre, bár napjainkban aktuális ez a téma, hiszen munkaidőnk egy részét számítógép előtt ülve töltjük. Számos teszt és vizsgálat kimutatta,hogy a képernyő nagyon alacsony, vagy semmilyen káros ionizáló sugárzást nem bocsát ki normál használati körülmények között. A monitort gyakran hozzák összefüggésbe a szem megerőltetésével.

Számos tünet jelentkezhet monitorhasználat közben, mint például a szem irritációja, száraz szem, fej- és szemfájdalom, vagy akár a fókuszálási probléma, de ezeket inkább a munkakörülmény ( por, klíma, fűtés, világítás ) és a kevés pislogás idézi elő, mintsem a monitor. A  tünetek könnyen elmulaszthatók néhány ötlet segítségével:

  • nézzük inkább messzebbről a monitort,
  • a képernyő tetejét érdemes a szem nézővonala alá tenni, hogy lefelé nézzünk, így nagyobb a komfortérzet,
  • a munkahely megvilágítása ne legyen túl erős, ügyeljünk, hogy ablakkal szembe ne tegyük a monitort,
  • fontos a rendszeres pihenő, óránként tartsunk szünetet, bambuljunk távolra, pislogjunk, ezáltal felfrissülnek szemeink,
  • tartsunk az asztalon ásványvizet és nap végéig igyuk meg!

Kontaktlencsét viselőknél is gyakori probléma a szem kiszáradása. Segítség lehet egy alapanyag csere, tehát más tipusú kontaktlencsére érdemes váltani, de megoldás lehet a műkönny használata is! A műkönny tipusáról azonban érdemes a kontaktológussal konzultálni, mert könnyünk összetétele nagyban meghatározza, hogy milyen cseppet használjunk!

Szemüvegnél pedig érdemes az úgynevezett monitorszűrő réteget kérni a lencsére, melynek szemnyugtató, kontrasztfokozó hatása van!

Számítógépes munka során több órán keresztül mozdulatlanul ülünk, nem mozog a testünk, fejünk, szemünk is csak minimálisan. Ha ilyen munkakörünk van, sportoljunk rendszeresen, fussunk, sétáljunk, és ha a szem és fejfájáson kívül a vállaink, nyakunk, hátunk is fáj, frissítsük fel magunkat egy jó masszázzsal!


További cikkek

TUTI PÁRAMENTES AJÁNLAT

TUTI PÁRAMENTES AJÁNLAT

Szemüveg mellé kontaktlencse?

Szemüveg vagy kontaktlencse?

Szemüveg vagy kontaktlencse?

Szemüveg vagy kontaktlencse