Minden 13. férfi színtévesztő!

Minden 13. férfi színtévesztő!

Minden 13. férfi színtévesztő!

2016.09.12.

Az érzékszerveink közül az egyenként ~2,5 cm-es szemgolyóinkon keresztül vesszük fel a legtöbb információt, mely továbbítódva az agyba feldolgozásra kerül. Végtelenül nagy jelentősége van annak, hogy mennyire látunk élesen és helyesen is egyszerre. A szemizom egyensúly mellett a színtévesztés is nagyon sok embert érint. A férfiak közel 8%-át, a nők ~0.5%-át.

X kromoszóma rendellenesség az okozója, anyai ágon öröklődik. Miután a férfiaknak egy X kromoszómájuk van és egy Y, nem tud "segíteni" a másik, mint a nők (XX) esetén. Ezért ritkább a nőknél, hiszen kevesebb az esély, hogy mindkét X kromoszóma eltér a normálistól. Szerencsésre a tudomány már ezzel a megoldandó feladattal is képes határozottan szembe nézni :) A szemünk, fényképezőgéphez hasonló szerepet tölt be; a szemlencsékkel zoomolunk, a szemfenék pedig a film szerepét játssza. Azonban a retinánk lényegesen érzékenyebb valamennyi technikai eszköznél. A legsűrűbben az éleslátás helyénél, a centrumban találhatóak meg a csapocskák -mintegy 7 millióan- melyek nappali fényviszonyban aktívak és a színlátásra érzékenyek.

A színlátást a 3 különböző pigment adja, a vörös, a zöld és a kék fényre érzékeny receptorok képességével. Attól függően, hogy melyik színből mennyi nyelődik el, látunk különböző árnyalatokat.  A színdiszkrimináció, azaz hogy a különböző színeket meg tudjuk különböztetni és a szín-identifikáció, vagyis hogy felismerjük és helyesen nevezzük meg a színeket, kettőse elengedhetetlen a helyes színlátáshoz. Egy helyesen színlátó ember több millió (!!!) árnyalatot képes megkülönböztetni. Az érzékeny pálcikák -mintegy 130 millióan- szerepe a csökkent fényviszonyoknál és a térérzékelésben (mélység-élesség) jelentős. Nincs színérzékeny pigmentjük, az éleslátás centrumától a periféria irányába sűrűsödnek.


További cikkek

Home Office

Home Office

Ünnepeljük együtt a napfényt

Ünnepeljük együtt a napfényt