Mikor ne hordjunk kontaktlencsét?

Mikor ne hordjunk kontaktlencsét?

Mikor ne hordjunk kontaktlencsét?

2016.09.12.

Kontaktlencse nélkül sokan már nagyon rosszul éreznénk magunkat. Egészségünk érdekében azonban vannak időszakok, amikor meg kell tudnunk válni tőle. Nézzük sorba a kérdéseket amik azokat az esetekre adnak választ amikor célszerűbb inkább szemüveget hordani mint kontaktlencsét.

Mikor ne hordjunk lencsét, mikor nem ajánlott? Mik azok a tiltások, melyeknél erősebb hiúságunk?

Ha a paciensünk régi kontaktlencse viselő, aki tisztában van, a megfelelő higiénés viszonyokkal tudnia, kell hogy betegség alatt sosem ajánlott a lencse viselete. Elsősorban ha a szem és/vagy a szem környéke betegszik meg, a lencse viselését szüneteltetjük. Tapasztalhatunk könnyezést, fényérzékenységet, szúró fájdalmat, a szem bevörösödését. Ezek a tünetek feltétlenül orvosi ellenőrzést igényelnek.

Másodsorban, ha szervezetben zajlik egy betegség mely hőemelkedéssel, rossz közérzettel jár, influenza, vagy gócos jellegű (fog, mandula, arcüreg-gyulladás) átmenetileg felfüggesztjük a kontaktlencse viselését, mert ilyenkor megváltozik a könnytermelés mennyisége és minősége.

Az allergiás időszakra (szénanátha) jellemző a könny 'besűrűsödése' a fehérje kicsapódás a kontaktlencse felszínére. A páciensnek kellemetlen érzéssel párosul a lencse viselet, a lencse 'felkap', mozog, kényelmetlen. A megoldás (a gyógyszeres kezelésen túl) a gyakoribb lencseváltás: 2 hetes vagy napi lencsére való áttérés, de legfőképp a kellemetlen mellékhatások és felülfertőzés és mihamarabbi gyógyulás érdekében a szemüveg viselet.

Akkor tehát nincs kiút, kötelező a tartalék szemüveg a lencse mellett.

Minden kontaktlencse viselőnek, kötelező tartalék szemüveg. A hosszú távú kontaktlencse viselet záloga az időszakos szemüveg viselet (legalább hétvégeken). Egészségesebb, arról nem is beszélve ha bármilyen okból nem lehetséges a kontaktlencse viselet - például egész egyszerűen elfogyott - van mihez nyúlni, nem szükséges "vakoskodni".

Miből vehetjük észre, hogy jobb megválni egy időre a lencsétől?

Ha a lencse viselete kellemetlené válik, ha fokozottan szennyezett környezetben dolgozunk. Ha szemészeti vizsgálat során szaruhártya ereződés észlelhető, amely szabad szemmel nem látható! Ez a lágy kontaktlencse viselésének leggyakoribb mellékhatása. Érdemes ilyen esetben felkeresni  optometristánkat aki ellenőrzi eztés javaslatot tesz.

Milyen körülmények hatnak még a kontaktlencsére?

Külső és belső tényezők egyaránt hatnak. Külső tényezők: fokozottan szennyezett környezet, légkondicionálás, a füstös, meleg légkörű helyiségek (szórakozóhelyek), számítógép használat. Ezeket a tényezőket megfelelő folyadék bevitellel (2 liter/ nap) és nedvesítő szemcsepp használatával egyensúlyozhatjuk. Belső tényezők: minden, ami bennünk zajlik, az emésztéstől a lelki problémákig kihat a látásunkra. Például hirtelen táplálkozási szokások változtatása átmeneti nehézségeket okozhat a kontaktlencse viselőknek.

A lelki problémák is kihatnak a szemre?

De még mennyire! Egyre jobban elterjed a köztudatban és az orvos társadalomban, hogy a betegségeknek 50%-a pszichés eredetű, a lelki konfliktusoknak testi megnyilvánulása a pszicho-szomatikus betegségeknek a csoportját alkotja. Ebből adódóan bizonyos lelki problémák (munkahelyváltás, válás, haláleset, döntésképtelenség) átmenetileg ronthatják a látás minőségét és lencse komfortérzését. Ha a páciens hajlandó ezekkel a problémákkal szembesülni, és igyekszik megoldást találni, drasztikusabb változtatások nélkül is helyre állhat a régi egyensúly. Például válás estén 0,5 dioptria emelés rövidlátó páciensnél szükséges volt, amely egy év elteltével rendeződött.

A pozitív lelki állapotok is befolyásolják a látást. Egyes esetekben egy dioptriát is csökkenhet a rövidlátás ha nagy öröm éri az embert.

Mi a helyett a cukorbetegséggel, hiszen tudjuk, hogy ennek is köze van a látáshoz?

Nagyon komoly betegségről van szó, melynek megelőzése sokkal könnyebb, mint a kezelése. Mi szemfenék vizsgálat alapján szűrjük ki a cukorbetegségre hajlamos pácienseket és irányítjuk a megfelelő szakrendelésre. Az ismert cukorbetegeknek kötelező évente szemészeti felülvizsgálaton jelentkezni.

Hormonok, hormonháztartás, mintha ezeket is hallottam volna a lencsével összefüggésben?

Minden hormon készítmény nagymértékben befolyásolja a kontaktlencse viselését. Egy évek óta panaszmentes lágy lencsét viselő páciens például hirtelen képtelen volt tovább hordani a lencséit. Beszélgetéseink során kiderült hogy a közelmúltban fogamzásgátló gyógyszert cserélt. Minden tüneti kezelés ellenére nem sikerült a lencse hordását komfortossá tenni. Ez szerencsére csak a kontaktlencsét viselők kis százalékánál van így az új fejlesztésű és jó minőségű kontaktlencséknek hála.

Mit tanácsolt neki?

Konzultáltunk a nőgyógyászával és újabb gyógyszerváltásban állapotunk meg, az ösztrogén-progeszteron arány változtatásával. Az új gyógyszer visszaállította az eredeti könnytermelést, és panaszai megszűntek. Lehetséges megoldás az új állapothoz való környezet kialakítása, de természetesen a megfelelő kölcsönhatás figyelembe vételével.

A pácienseim megszokták, hogy előbb-utóbb találunk megoldást az átmeneti problémákra. A kontaktlencse illesztés egy személyre szabott dolog, nincs két egyforma szem, és ezt figyelembe kell venni. Ezért javasoljuk, hogy vegyenek részt félévante látásgondozáson, ellenőriztessék szemüket/látásukat  rendszeresen és jelezzék ha bármilyen szokásostól eltérő körülményt tapasztalnak.


További cikkek

Lásd tisztán az új helyszínünket!

Lásd tisztán az új helyszínünket!

Őszi Kampányunk

Őszi Kampányunk