Fagyos halál: nap és hóvakság

Fagyos halál: nap és hóvakság

Fagyos halál: nap és hóvakság

2016.09.12.

A hegyeknek, és a magasabban fekvő területek lakóinak nem kell messzire menniük a hóért. A hideg idő nagyszerű, de van néhány dolog, amivel érdemes vigyázni!

A hó a napsugarak közel 80%-át visszaveri, ezzel megkétszerezi a leégés veszélyét. A photokeratitist bármilyen erősségű UV-sugárzás előidézheti. Okozhatja a nem megfelelő szemüvegben vagy anélkül történő napozás, szoláriumozás, esetleg síelés. Előidézheti a hóról és jégről (ritkább esetben homokról, vízfelszínről) visszatükröződő természetes napfény is.

A friss hó a ráeső UV-sugárzás 80%-át; ezzel szemben a homokos part a 15%-át, a tenger habjai a 25%-át veri vissza. A hóvakság különösen az Északi- és Déli-sark közelében, illetve nagy tengerszint feletti magasságokban jelent problémát, mert a sarkok felé haladva a napsugarak egyre laposabb szögben érkeznek; másrészt az UV-sugárzás intenzitása kb. 300 méterenként 4%-al nő.

Hóvakság

A hóvakság olyan, a szemeket érintő égési sérülés, ami a kötőhártya (a szemet és a szemhéjakat fedő külső nedves hártya), a szaruhártya, vagy cornea (a szem felületét fedő, átlátszó kupola) és az ideghártya, vagy retina (a szem belső felszínét takaró fényérzékeny réteg) sérülésével jár.

A gyakori tünetek közé tartozik a fájdalom, az erős könnyezés, a szemhéj rángása, a világosság okozta kellemetlen érzés; valamint az összeszűkült pupillák.

Eleinte a szemeket szárazninuit_large.jpgak, irritáltnak érezzük. A következő 12 órában mindez tovább romolhat: vörös, duzzadt szemek és szemhéjak jelennek meg, a szemek kifejezetten irritálttá válnak, mintha homok került volna beléjük, és szemnyitási vagy szemmozgatási nehézség alakul ki.

A szemek dörzsölése további sérüléseket okozhat, fontos, hogy leküzdjük ezt a kínzó érzést! Amennyiben a tünetek komolyak, vagy folyamatos látászavart okoznak, feltétlen keressünk fel szemészorvost! A hóvakság szövődményei összegződhetnek: minden újabb alkalommal a hosszútávú hatások egyre súlyosabbak lehetnek!

A photokeratitis megelőzhető napszemüveg viselésével, ha az képes átengedni a látható fény 5-10%-át, de kiszűri az UV sugarakat. Ezeknek a szemüvegeknek lehetőleg nagy lencsékkel és a szórt fény szándékolatlan szembe jutását megakadályozó oldalvédelemmel kell rendelkezniük. A napszemüveget mindig viselni kell, még borús égbolt esetén is, az UV sugarak ugyanis áthatolnak a felhőkön.

A megfelelő felszereléssel és biztos védelemmel ellátva tehát, biztonságban érezhetjük magunkat, miközben a lehető legtöbb örömünk lesz a sípályákon!

Síelés, vitorlázás vagy akár a napsütéses szezon előtt térjen be a POLGÁR Optikába, hogy DÍJMENTESEN bemérjük, hogy síszemüvege,  napszemüvege megfelelő UV szűréssel rendelkezik-e!


További cikkek

Lásd tisztán az új helyszínünket!

Lásd tisztán az új helyszínünket!

Őszi Kampányunk

Őszi Kampányunk