Éleslátás: Mit (t)együnk?

Éleslátás: Mit (t)együnk?

Éleslátás: Mit (t)együnk?

2016.09.13.

Éleslátás: Mit (t)együnk?

A szemvédelem és a korosodással járó szemkárosodások megelőzésében segítséget nyújthat a táplálkozás, de nem árt ha rásegítünk például étrendkiegészítővel! Régen sok sárgarépát evett, aki féltette látását. Aztán rájöttünk, hogy ez nem elég, türelemmel vettük tudomásul, hogy korunkkal gyengül a látásunk. Tényleg bele kell ebbe nyugodnunk? A tudomány mai ismeretei sokat segíthetnek, hogy egészséges, éles lehessen a látásunk idős korra is.

Bonyolult műszer

Hihetetlen, de testünk érzékelő idegvégződéseinek (receptorainak) 70%-a a szemben található, a retinán. Itt képződik az általunk látott világ képe, ezen az ideghártyán keresztül jutnak a vizuális jelek számtalan ideg közvetítésével az agyba. A retinán hétmillió „csap” felelős azért, hogy a színeknek hétmillió árnyalatát tudjuk megkülönböztetni. A szem gyors, korrekt működéséhez a hajszálerek épsége meghatározó, ezek szállítják az energiát és a szükséges tápanyagokat.  Naponta szüksége van az A- (ez van a sárgarépában), C- és E-vitaminokra, valamint egyes nyomelemekre (szelén, réz, cink).

Négy természetes hatóanyag is kell naponta

A szem normál működésének megőrzéséhez négy, a természet által produkált hatóanyag elengedhetetlenül kell a tudomány mai álláspontja szerint.  Ezek részben a retina alkotóelemeiként  (lutein, zeaxantin és DHA) funkcionálnak, másrészt a vérellátását segítik (antocianinok). Ezeket nem tudja szervezetünk előállítani, étrendünkkel vagy étrend-kiegészítőkkel kell bejuttatni. A lutein és a zeaxantin spenótban, káposztafélékben, körömvirágban található, az antocianinok a fekete áfonyában, a DHA omega-3 zsírsav pedig főleg halakban és egy bizonyos algában fordul elő.

A szem öregedése lassítható

A lutein és a vele együtt előforduló zeaxantin  a makulában, az éleslátás helyén koncentrálódik, védi a makulát a káros UV fénnyel, az elektromágneses sugarakkal, valamint a sejtkárosító oxidatív szabadgyökökkel szemben. Korunk előrehaladtával egyre inkább veszítünk belőlük, amit látásromlásként észlelünk. Kutatások szerint napi 10mg lutein és a szem vitaminjainak fogyasztása kedvező a szem öregedésének lassítására.

Kulcsfontosságú hajszálerekrepa.jpg

Éleslátásunkat érthetően veszélyezteti, ha a hajszálerek elöregednek, mivel a mikrocirkuláció lelassul és a szem energia- és tápanyagellátása gyengül. Jelentős segítséget nyújthatnak a szemerek egészségének védelmében a fekete áfonya antocianinjai. Erősítik a szemet tápláló hajszálereket, óvják épségüket, tisztaságukat, fokozzák a szem vérkeringését, energia-ellátottságát. Ezzel függ össze az a megfigyelés, hogy kompjúterendolgozók tapasztalata szerint a feketeáfonya-kivonat fogyasztásával szemük kevésbé fárad el munka közben. Segítséget nyújthat az éjszakai autóvezetéshez is.

A retina és a fotoreceptorok építőeleme a DHA

Véget ért az a széles körű japán klinikai vizsgálat, amely  szerint a DHA, egy specifikus omega-3 zsírsav rendszeres fogyasztása csökkentette a korral járó makula elváltozások előfordulását. A retina DHA komponense a látás minőségében fontos szereplő. A szemvédelem és a korosodással járó szemkárosodások elleni erőfeszítésekben lényeges a fent felsorolt tápanyagok, vitaminok, természetes anyagok rendszeres és megfelelő mennyiségű fogyasztása. Könnyebb a szem egészségét a szükséges tápanyagokkal megőrizni, mint gyógyszerekkel vagy látásjavító eszközökkel korrigálni!

Forrás: http://napidoktor.hu


További cikkek

Home Office

Home Office

Ünnepeljük együtt a napfényt

Ünnepeljük együtt a napfényt