Az UV sugárzás MINDEN NAP károsítja a szeme egészségét!

Az UV sugárzás MINDEN NAP károsítja a szeme egészségét!

Az UV sugárzás MINDEN NAP károsítja a szeme egészségét!

2016.09.13.

Az UV sugárzás MINDEN NAP károsítja a szeme egészségét!

Két új áttörő innováció a szem UV sugárzás elleni védelmében: Crizal UV és az E-SPF (Eye-Sun Protection Factor) vagyis a Szem Napvédő Faktor

Az Essilor, mint a világ vezető szemüveglencse gyártó vállalata nemrég  mutatta be legújabb fejlesztését, a Crizal UV szemüveglencsét, amely minden eddiginél magasabb szintű UV védelemmel rendelkezik.  Szintén  bemutatásra került az új E-SPF (Eye-Sun Protection Factor) vagy Szem Napvédő Faktor is, amelynek célja, hogy felhívja a szemüvegviselők figyelmét a szem UV védelmének jelentőségére.

UV sugárzás: Komoly veszély a szemre

Az UV sugárzásnak komoly, visszafordíthatatlan káros következményei lehetnek a szemünkre. Az UV bizonyítottan felelős a szürkehályog és az makuladegeneráció kialakulásáért, valamint a szem környéki bőr rákos elváltozásaiért és a ráncok kialakulásáért. Becslések szerint évente 15 millió ember veszíti el szeme világát a szürkehályog következtében, amelynek egyik fő oka lehet az UV sugárzás. Szintén az UV az egyik fő okozója a szem környéki bőrön kialakuló rákos elváltozásoknak, amelyek összességében a bőrrákos esetek 5-10%-át teszik ki.

Azt mindenki tudja, hogy napsütéses időben jelentős UV sugárzás éri szemünket, ezért védekeznünk kell napszemüveg viselésével. Azzal azonban kevesen vannak tisztában, hogy a teljes UV sugárzás 40%-a nem napsütéses időben ér bennünket, így az év mind a 365 napján ki vagyunk téve a káros sugaraknak. Ezért nagyon fontos, hogy mindíg gondoskodjunk a megfelelő UV védelemről.

Crizal UV: Miben más? Egyedülálló hátsó oldali UV védelemben

e-spf_uv_sugarzas.jpg

A legtöbb szemüveglencse rendelkezik UV védelemmel a lencse elülső oldalán, így a szemből érkező és a lencsén áthaladó UV sugarakat különböző mértékben ugyan, de képesek kiszűrni. Ugyanakkor az UV sugarak nem csak elölről érkeznek, hanem hátulról is, amely akár a teljes UV sugárzás  50%-a  is lehet. Ez különösen veszélyes, hiszen a hátulról érkező UV sugarakat a hagyományos lencsén található réteg visszaveri a szemüvegviselő szemébe.

Az Essilor ezért kifejlesztett egy új anti-reflex (tükröződéscsökkentő) réteget, amely a színezetlen szemüveglencsék hátsó felületén is UV védelmet biztosít, így gyakorlatilag kiküszöböli az UV sugarak visszaverődését a szembe, miközben prémium minőségű átlátszóságot biztosít.  A Crizal UV lencsék bevezetése egy áttörő innováció az optikai piacon, amelynek segítségével sokat tehetünk az egészséges látás megőrzéséért valamennyi - különböző korú és különböző látásproblémával rendelkező- szemüvegviselő esetében. A hátsó oldali UV védelem színezetlen és napszemüveglencséken is elérhető.

E-SPF (Eye-Sun Protection Factor) Szem Napvédő Faktor: Új mérőszám a szemüveglencsék teljes körű UV védelmének kifejezésére.

e-spf_50.png

Annak érdekében, hogy a szem UV védelme minden eddiginél nagyobb figyelmet kapjon, bevezettek egy nemzetközi mérőszámot, amely a napvédő krémek SPF faktorának analógiájára építve került kialakításra. Az E-SPF vagy Szem Napvédő Faktor a szemüveglencse által nyújtott teljes (első és hátsó oldali) UV védelmet fejezi ki. 

Egy napjainkban végzett kutatás szerint a megkérdezettek több mint kétharmada nincs tisztában azzal, hogy átlátszó szemüveglencsén is elérhető az UV védelem, illetve 90%-uk hasznosnak tartaná egy napvédő faktorszám bevezetését a szemüveglencsékre.

A kozmetikai ipar SPF faktorához hasonlóan az E-SPF az UV védelem mértékét fejezi ki, megkönnyítve ezáltal a szemüvegviselők választását az egyes szemüveglencsék között. Az E-SPF érték segítségével különbséget tudunk tenni az egyes szemüveglencsék teljes UV védelme között, minél magasabb ez az érték, annál magasabb a szemüveglencse teljes UV védelme. Tehát egy E-SPF=25 faktorú lencsének 25-szörös az UV védelme a nem védett állapothoz képest.

Hiszünk abban, hogy írásunkkal felhívhatjuk a figyelmet a szem UV védelmének fontosságára és növelhetjük a szemüvegviselők ezzel kapcsolatos ismereteit, ezzel is téve Ügyfeleink egészséges szemének és tökéletes látásának megőrzéséért.


További cikkek

Home Office

Home Office

Ünnepeljük együtt a napfényt

Ünnepeljük együtt a napfényt