8 érdekes tény a szemgolyóról

8 érdekes tény a szemgolyóról

8 érdekes tény a szemgolyóról

2016.09.13.

A szem a lélek tükre. De vajon tudod-e, mekkora a szemgolyó? Milyen nehéz? Mitől függ a színe?

Egy szép szempár bárkit levesz a lábáról. Sokan tartják a szem színét, formáját, csillogását és a tekintet szépség legfontosabb kritériumának. Szemed mindent elárul, megmutatja, milyen hangulatban vagy, mire vágysz, mi jár a fejedben. De nemcsak a lélek, hanem az egészségi állapot tükre is. Ha elég alaposan figyeled, vizsgálgatod a szemed, sok rejtett betegségre, egészségügyi problémára deríthetsz fényt – akár még tünetmentes stádiumban. Mindemellett elsősorban szemed segítségével kerülsz kapcsolatba környezeteddel – a látó ember számára ez a tájékozódás legfőbb eleme.

A szem és a látás egészségének megőrzése tehát nagyon fontos feladat, s bár a korral a látás romlik, preventív gondolkodással és életmóddal visszafordíthatatlan betegségektől óvhatod meg magad. Ideje kicsit közelebbről megismerni a látás legfőbb szervét, a szemgolyót.

Tudtad? A csecsemők nem azért látnak fejjel lefelé, mert a látásuk különbözik a felnőttekétől, hanem mert az agyuk még nem tanulta meg visszafordítani a képet. Az emberi szem ugyanis optikai tulajdonságai révén egész életünkben fordított képet készít a környezetről, melyet aztán agyunk fordít egyenes állásúvá.

Tudtad? A szem színét a szivárványhártya (írisz) határozza meg. Ha kék szemű vagy, az íriszed pigmenttartalma alacsony, ha barna, akkor igen magas.

Tudtad? Hogy szemgolyód ne sérüljön, alsó és felső szemhéj veszi körül. A szemhéjak záródása, azaz a pislogás, teljesen reflexszerű.

Tudtad? A szemgolyó, amint a nevéből is kitűnik, nagyjából gömb alakú. Sugara átlagosan 12 milliméter, súlya mindössze 7,5 gramm. Szerkezete rugalmas, így igazodik a hét különböző csont által határolt szemüreg alakjához.

Tudtad? Két szemgolyónk nagysága testünk körülbelül 1,5 százalékának felel meg, ám a tájékozódásban 80 százalékos szerepet töltenek be.

iriszdiagnosztika.jpg

Tudtad? Az alvás bizonyos fázisában a szemgolyó gyors ide-oda rebbenő mozgást végez. Az alvás közben tapasztalható agyi funkciók ilyenkor a leggyorsabbak, az izmok pedig teljesen ellazulnak. Ezt az alvási szakaszt REM-nek (rapid eye movement), vagy paradox alvásnak nevezik. Ilyenkor az alvás nagyon mély, az agy pedig nagyon aktív.

Tudtad? Az anoftalmia nagyon ritka, genetikai betegség, amely miatt az újszülött szemgolyó, illetve szemgolyók nélkül jön a világra. Ultrahangos vizsgálattal a probléma már a terhesség 18. hetétől kimutatható.

Tudtad? Ma már létezik szemgolyó-tetoválás: a szemfehérje kötőhártyája alá juttatják be a festékanyagot, amely aztán szép lassan szétterül. 2007-ben készült az első ilyen tetoválás, a tetováltak egyelőre nem számoltak be mellékhatásokról vagy arról, hogy a festék bármiben megváltoztatta volna a látásukat.

Forrás: http://www.otvenentul.hu


További cikkek

Home Office

Home Office

Ünnepeljük együtt a napfényt

Ünnepeljük együtt a napfényt